Zo eet je duurzaam en gezond
Met kleine stappen, zoals meer plantaardig eten, seizoensgroente kiezen en lokaal kopen, help je het milieu én bespaar je geld. Wil jij duurzaam eten? Dit is wat je allemaal kan doen!
1. Eet meer plantaardig
Probeer vaker plantaardig te eten. Denk aan bonen, noten of vleesvervangers. En kies eens voor plantaardige melk zoals haver- of sojamelk. Inspiratie nodig? Het Voedingscentrum heeft handige tips!(Verwijst naar een externe website)
2. Ga voor seizoensproducten
Seizoensgroenten en -fruit zijn duurzamer, verser én goedkoper. Ze groeien zonder verwarmde kassen, wat veel energie bespaart. Geniet in de zomer van zoete aardbeien en in de winter van smakelijke spruitjes!
Tip
Kijk elke maand in de seizoenskalender(Verwijst naar een externe website) om te zien welk groente en fruit nu in het seizoen is!
3. Eet lokaal
Producten die per vliegtuig, vrachtwagen of schip komen zijn niet zo duurzaam. Kies daarom voor groente en fruit uit je eigen omgeving. Zo steun je lokale boeren én krijg je vaak verse en smakelijke producten! Haal je groenten en fruit direct bij de boer in één van deze boerderijwinkels rondom Deventer.
4. Voorkom verspilling
Wist je dat we in Nederland elk jaar ruim 33 kilo eten weggooien per persoon? Gooi minder eten weg door niet teveel te kopen en te koken. Kijk eerst in je koelkast wat je nog hebt en maak daar een maaltijd van. Kliekjes eten helpt ook om verspilling te voorkomen! Met deze tips tegen voedselverspilling(Verwijst naar een externe website) hoef je een stuk minder restjes weg te gooien.