Jouw huis isoleren

Met de juiste isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Dat voelt fijn aan en helpt je besparen op je energierekening. Want energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet in te kopen of op te wekken. Daarnaast woon je prettiger én help je het klimaat. Voor het zelf of laten isoleren van je huis zijn verschillende subsidies beschikbaar.  

Ga je isoleren? Doe het dan natuurvriendelijk. Zo bescherm je kwetsbare soorten die misschien in je spouw of dak leven.  

Tocht in je huis? Doe er wat aan!

Dit kun je zelf of laten doen:

  • Tochtstrips of radiatorfolie plaatsen.
  • De spouwmuur of vloer van je huis isoleren.
  • De kozijnen of ramen van je huis vervangen.
  • Het dak van je huis isoleren. 

Bij het Duurzaam Bouwloket vind je de stappen om jouw huis te isoleren.

Natuurvriendelijk isoleren

Onder daken en in spouwmuren van woningen leven kleine vogels en vleermuizen, vaak zonder dat je het weet. Deze diersoorten zijn met uitsterven bedreigd, dus het is belangrijk dat we goed op ze letten. Deze dieren zijn een belangrijk onderdeel van de natuur en nuttig.  Door natuurvriendelijk te isoleren beschermen we deze dieren én het klimaat.   

Wil jij je dak van buitenaf laten isoleren? Of je spouwmuur laten isoleren? Kies een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Steeds meer isolatiebedrijven bieden dit standaard aan.  

Het isolatiebedrijf zorgt ervoor dat dieren weg kunnen vliegen voordat de isolatiewerkzaamheden starten. Het isolatiebedrijf maakt hierbij de openingen onder de dakrand dicht en plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. Dit noemen we natuurvrij maken. De beste periode om spouwmuren natuurvrij te maken is maart/april en september/oktober. Voor daken die van buitenaf worden geïsoleerd is dat september tot en met februari.  

Zelf je dak of gevel van buitenaf isoleren? Neem dan contact op met natuurvriendelijkisoleren@deventer.nl. We helpen je graag op weg!  

Op deze kaart zie je welke beschermde diersoorten waarschijnlijk in of rondom jouw pand leven. Klik op de symbolen voor meer informatie. Ook als op de kaart geen beschermde diersoorten in of rondom jouw pand staan, is het nodig om natuurvriendelijk te isoleren. Alleen dan zijn we er zeker van dat beschermde diersoorten niet worden gedood.   

De voordelen van isoleren

  • Je bespaart flink op je stookkosten. Vaak heb je de investering in een aantal jaar terugverdiend. 

  • Je woont aangenamer. Je hebt minder last van kou en tocht. In de winter blijft het warmer en in de zomer lekker koel. 

  • Het isolatiemateriaal is vochtwerend. Hierdoor krijg je minder snel last van schimmel en vochtschade. Hierdoor is het ook beter voor je gezondheid. 

  • Bij natuurvriendelijk isoleren houd je rekening met het leefgebied en ritme van de dieren en help je bij hun voortbestaan. 

  • Je helpt mee met het beperken van klimaatverandering. Je stoot namelijk minder CO2 uit. 

  • Isolatie helpt om de waarde van je woning te verhogen. 

Subsidies

Bekijk alle subsidies

Advies bij jou thuis: de energiecoach

Weten wat jij kunt doen om te besparen op je energierekening? We begrijpen dat het soms best wel ingewikkeld is. Een vrijwillige energiecoach komt graag gratis bij je langs en geeft je inzicht en advies over wat jij kunt doen en waar je recht op hebt.

Maak een afspraak