Elektrisch rijden

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. En dat is niet voor niets! Elektrische auto's zijn beter voor het milieu, ze zijn stiller en ze worden steeds betaalbaarder. 

Waarom elektrisch rijden?

Er zijn een heleboel redenen om elektrisch te gaan rijden:

  • Elektrische auto's stoten geen CO2 uit tijdens het rijden, wat beter is voor de luchtkwaliteit en het klimaat. 
  • Je betaalt geen wegenbelasting voor een elektrische auto. Ook is er (nog) subsidie beschikbaar bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. 
  • Elektrische auto's zijn veel stiller dan benzine- en dieselauto's, wat prettiger is voor zowel de bestuurder als de omgeving. 
  • Een elektrische auto heeft minder bewegende onderdelen dan een benzine- of dieselauto. En heeft daarom minder onderhoud nodig. 
  • Elektrische auto's hebben een krachtige motor en rijden soepel, zonder schokken of trillingen.  

Wat kost een elektrische auto? 

De aanschafprijs van een elektrische auto is nog steeds iets hoger dan die van een vergelijkbare benzine- of dieselauto. De prijzen dalen wel snel en de verwachting is dat elektrische auto's in 2025 net zo duur zullen zijn als benzine- en dieselauto's. Naast de aanschafprijs moet je ook rekening houden met de kosten van het laden van de auto. De kosten van elektriciteit zijn lager dan de kosten van benzine of diesel, dus op de lange termijn is elektrisch rijden goedkoper.  

Lees meer over laadpalen in Deventer

Wist je dat ...?

… Elektrische auto's over hun hele leven 60% minder CO2 uitstoten dan benzineauto's? 

Uitstootvrije stadsdistributie

De gemeente Deventer wil dat er vanaf 1 januari 2028 in de binnenstad alleen nog maar vrachtwagens en bestelsauto’s rondrijden zonder uitstoot. De binnenstad wordt dan een nul-emissiezone. Binnen deze zone mogen straks alleen bestel- en vrachtvoertuigen komen die elektrisch rijden of bijvoorbeeld rijden op waterstof. Ook moet de nul-emissiezone ondernemers stimuleren om hun stadsdistributie slimmer te organiseren. Bijvoorbeeld door leveringen te combineren. 

Subsidies

Heb jij hem al gespot? Onze Duurzaam Deventer buzz

Je kunt hem tegenkomen bij jou in de wijk. Bijvoorbeeld als de energiecoaches op pad zijn.