Veelgestelde vragen natuurvriendelijk isoleren

Helaas worden huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen al lange tijd met uitsterven bedreigd. In een stedelijke omgeving zijn ze afhankelijk van onze gebouwen, daarom is het nodig ze de kans te geven te ontsnappen: isolatie- of renovatiewerkzaamheden overleven ze vaak niet.  

Voor inwoners van de bebouwde kom in de gemeente Deventer vallen de kosten voor het aanvragen van een ontheffing op de Wet Natuurbescherming weg. Die ontheffing heeft de gemeente namelijk al voor je aangevraagd. Dat kan duizenden euro’s schelen. Je betaalt het isolatiebedrijf voor het natuurvrij maken van de woning en voor het inbouwen van vervangende nestgelegenheden. Vraag het isolatiebedrijf naar deze kosten.  

Vaak weten we niet dat er dieren in onze woningen wonen. Zelfs deskundigen kunnen vaak niet zien waar dieren hun verblijfplaats hebben. Daarom is het altijd nodig om eventuele dieren de kans te geven om te ontsnappen. Ook als je denkt dat er helemaal geen dieren aanwezig zijn. Omdat de dieren na de isolatiewerkzaamheden niet meer terug kunnen keren in de woning, is het ook altijd nodig om een alternatieve verblijfplaats voor ze op te hangen of in te bouwen in de muur.  

Een ecologisch bureau heeft in 2022 en 2023 voor de gemeente Deventer in beeld gebracht in welke huizen waarschijnlijk dieren aanwezig zijn. Dit is een globaal onderzoek geweest. Het kan goed zijn dat op de kaart staat dat bij jouw woning geen dieren aanwezig zijn, maar dat dit toch wel het geval is. Of andersom. Daarom moet je dieren altijd de kans geven om te ontsnappen voordat je gaat isoleren.

De Wet natuurbescherming voorkomt dat mensen het leven van beschermde dieren en planten onnodig verstoren. Een verstoring is namelijk niet goed voor de natuur, de biodiversiteit en daarom ook niet goed voor de mens. Als je hier geen rekening mee houdt, ben je strafbaar. Een gevolg daarvan kan zijn dat je alsnog vervangende nestgelegenheden moet inbouwen. Het is daarom belangrijk dat je een isolatiebedrijf inhuurt die natuurvriendelijk isoleert.