Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?

De energietransitie is in volle gang. We stappen over op duurzame energiebronnen en dat betekent dat we ook afscheid gaan nemen van aardgas. Aardgasvrij wonen betekent dat je woning geen aardgas meer gebruikt om te koken, te verwarmen of warm water te maken. Maar hoe doe je dat dan?  

Een warmtepomp is een duurzame oplossing om je woning te verwarmen en warm water te maken. Hij vervangt je cv-ketel of werkt er slim mee samen. In dat laatste geval noemen we het een hybride warmtepomp. Je leest hier wanneer een warmtepomp een goede investering is. En welke hulp er voor je is. 

Wat doet een warmtepomp precies? 

Simpel: hij haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater en gebruikt die om je huis te verwarmen. En dat is niet alles! De meeste warmtepompen zorgen ook voor warm tapwater in je douche en keuken. 

Is een warmtepomp iets voor jou?

Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatie van je woning, je budget en je gewenste comfort. 

Een warmtepomp is een slimme keuze voor nieuwbouwwoningen en goed geïsoleerde bestaande woningen. Als je huis goed geïsoleerd is, kan de warmtepomp namelijk beter zijn werk doen. Dit betekent dat je minder energie verbruikt en dus bespaart op je energiekosten. Ook zorgt een goed geïsoleerd huis voor een comfortabeler binnenklimaat. In de winter is het lekker warm en in de zomer blijft het koel. 

Twijfel je of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? 

Doe dan komende winter mee met de Verwarmingstest van Milieu Centraal. Zo weet je direct hoe jouw huis ervoor staat! 

Tocht in je huis? Doe er wat aan!

Met de juiste isolatie wordt en blijft je huis makkelijker warm. Bekijk welke hulp je kunt krijgen. En misschien kom je in aanmerking voor subsidie.  

Lees alles over isoleren

4 voordelen van een warmtepomp  

1. Bespaar op je energiekosten 

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Dit is een gratis energiebron, waardoor je flink kunt besparen op je energiekosten. In vergelijking met een traditionele cv-ketel op aardgas, kun je met een warmtepomp tot wel 50% op je energiekosten besparen. 

2. Klaar voor de toekomst 

Een warmtepomp verbruikt minder energie dan een traditionele cv-ketel en stoot geen CO2 uit. Dit maakt het een duurzame en milieuvriendelijke keuze voor het verwarmen van je woning. 

3. Comfortabele warmte 

Een warmtepomp zorgt voor een constante en comfortabele warmte in je woning. De temperatuur is nauwkeurig te regelen, zodat je altijd een aangenaam binnenklimaat hebt. 

4. Koeling in de zomer 

Sommige warmtepompen kunnen ook koelen in de zomer. Dit is een extra voordeel, zeker met de steeds warmere zomers in Nederland. 

5. Groener en gewilder 

Een woning met een warmtepomp is duurzamer en energiezuiniger dan een woning met een traditionele cv-ketel.  Je woning wordt hierdoor aantrekkelijker voor kopers. 

Subsidies

Advies bij jou thuis: de energiecoach

Weten wat jij kunt doen om te besparen op je energierekening? We begrijpen dat het soms best wel ingewikkeld is. Een vrijwillige energiecoach komt graag gratis bij je langs en geeft je inzicht en advies over wat jij kunt doen en waar je recht op hebt.

Maak een afspraak