Zelf een boomtuintje aanleggen en onderhouden

Een boomtuintje is een klein tuintje aan de voet van de boom in de bestrating. Straten zien er met deze tuintjes fleurig en levendig uit, vlinders en vogels zoeken er voedsel en onkruid krijgt minder kans. 

Het Groenbedrijf onderhoudt de boomtuintjes voor de gemeente. Als je het zelf mooier wilt inrichten, mag je zelf een boomtuintje aanleggen in je straat. 

Aanleg en onderhoud 

Wil je een boomtuintje in je straat aanleggen? Vul dan het aanvraagformulier in. Wij geven aan Het Groenbedrijf door dat je het tuintje zelf verzorgt.  

Wij vinden het hartstikke mooi als je een boomtuintje aanlegt. Daarom mag je 1 keer een planten- en bollenpakket en een zak potgrond ophalen. Het Groenbedrijf organiseert daarvoor een ophaaldag. Onderhoud je een bestaand boomtuintje? Geef dan ook je (contact)gegevens door. Wij reserveren dan een planten- en bollenpakket voor je.  

Tips voor beplanting 

Je mag de inrichting van het boomtuintje zelf bepalen. Enkele tips: 

  • Gebruik onderhoudsvriendelijke en laagblijvende beplanting; 
  • Kies het liefst bodembedekkende soorten. De boomspiegel groeit dan snel dicht en er is weinig onderhoud nodig; 
  • Neem bij voorkeur bloeiende soorten; 
  • Houd er rekening mee dat de planten in drogere tijden water nodig hebben. De boom trekt namelijk al veel water weg uit de bodem.

Voorbeelden van geschikte vaste planten zijn kattenkruid, ooievaarsbek, herfstaster, smeerwortel, maagdenpalm en vrouwenmantel en lage heesters en struiken zoals hertshooi, kruipbrem en laurierkers.