6 tips voor meer bloemen en planten in je tuin
Staat jouw tuin vol met bloemen, struiken en planten? Of ligt ie vol met (terras)tegels? Een versteende (voor)tuin is misschien wel onderhoudsvriendelijk, maar ook een beetje saai en grijs. Een groene tuin is koeler en fleuriger, neemt water op én trekt vlinders, vogels en andere dieren aan. Wil jij meer bloemen en planten in je tuin?
Hieronder staan 6 handige tips.
Tip 1: tegels eruit, groen erin
Wil jij ook een groenere tuin? Elke tegel eruit is meegenomen. Wip met een schop of een ander gereedschap de tegels of klinkers eruit en haal het zand er onder weg. Vul het gat aan met tuinaarde en eventueel compost en je kunt aan de slag met planten. Met de tegels kun je stapelmuurtjes bouwen. Zo ontstaan allerlei soorten gaten die weer huisvesting en schuilplaatsen bieden aan insecten, amfibieën en plantjes.
Bij Milieu Centraal vind je een stappenplan om je tegels te vervangen door bloemen en planten.
Tip 2: maak het groen en koel
We krijgen steeds meer warme en tropische dagen. De een vindt het heerlijk, de ander niet om te harden. Door de inrichting van je tuin kun je zelf ‘aan de thermostaat draaien’. In een tegeltuin is het op warme dagen vaak niet meer om uit te houden. Ook ’s avonds niet. In een tuin met planten en bomen is het op zo’n moment al snel een paar graden koeler. Dat komt omdat planten water verdampen, waardoor het afkoelt.
Aan de slag? Bekijk het stappenplan voor een groene tuin en onze pagina over een groen dak. Daar vind je ook informatie over een subsidie voor de aanleg van een groen dak.
Tip 3: maak een geveltuin
Heb je voor je huis of in de straat weinig ruimte voor groen? Met een gevel- of siertuin, plantenbakken, bloempiramides of hanging baskets kleur je de straat.
Tip 4: Leg een boomtuintje aan
Een boomtuintje is een klein tuintje aan de voet van de boom in de bestrating. Straten zien er met deze tuintjes fleurig en levendig uit, vlinders en vogels zoeken er voedsel en onkruid krijgt minder kans. Het Groenbedrijf onderhoudt de boomtuintjes voor de gemeente. Als je het zelf mooier wilt inrichten, mag je zelf een boomtuintje aanleggen in je straat. Lees hoe het werkt.
Tip 5: maak een groen dak
Een groen dak verbetert de luchtkwaliteit, dempt straatgeluid, isoleert en verkoelt, houdt regenwater vast en is onderhoudsvriendelijk. begroeid met kruiden, grassen en/of (vet)planten. Ook levert een groen dak voedsel voor vlinders, bijen en vogels. Bekijk of jouw dak geschikt is en van welke subsidies je gebruik kunt maken.
Tip 6: maak een groene erfgrens
Een stenen of betonnen schutting is saai en houdt in de zomer veel warmte vast. Een groene erfafscheiding biedt juist verkoeling en geeft je het gevoel dat je midden in de natuur zit. Hagen zijn schuil- en nestplekken voor vogels, waar ze veilig zijn voor katten en roofvogels. Sommige hagen geven ook bessen en voedsel aan vogels. Bekijk een handig stappenplan voor het aanleggen van een groene schutting.
Handig om te weten
-
De stevige stekels van een meidoornhaag schrikken mensen af, maar beschermen juist vogels.
-
Taxus en beuk groeien relatief langzaam. Liguster en laurierkers juist heel snel. Een beukenhaag of haagbeuk wordt in de winter bruin. Met hedera (klimop) of taxus heb je het hele jaar door een groene haag.
-
Vogels zijn dol op de bessen van de meidoorn, taxus en liguster. Een bloeiende liguster trekt bovendien insecten zoals vlinders aan.