8 tips om wateroverlast in je tuin te voorkomen

We merken het allemaal. Het regent vaker en heviger en er zijn ook meer warme en droge periodes. Om ons aan te passen aan het veranderende klimaat, nemen steeds meer (groepen) mensen in Deventer maatregelen om regenwater slimmer te gebruiken. Wil je ook aan slag om wateroverlast in je tuin te voorkomen? Bekijk onze tips.

Aan de slag met 8 tips

Tip 1: zet een regenton neer

Met een regenton sla je makkelijk regenwater op. Dat kun je in droge periodes gebruiken om planten in je tuin of binnen mee water te geven. Regenwater is zacht en daar houden planten van. Bijkomend voordeel: als je je planten regenwater geeft, bespaar je drinkwater en ook geld. Een regenton aansluiten? Bekijk dit stappenplan.

€ 20 korting bij aankoop van een regenton 

Tot en met 31 oktober krijg je als Deventenaar van de gemeente € 20 extra korting op de kassaprijs van een regenton. Je kunt terecht bij de Welkoop Bathmen en Diepenveen, Wildkamp Deventer of Intratuin  Deventer. De regenton moet minimaal 100 liter zijn. Vraag naar de actiebon bij de kassa.

Tip 2: zaag je regenpijp door

Regenwater kun je goed gebruiken. Om het groen in je tuin water te geven als het droog is. Voor je kamerplanten of voor een regenwatervijver in je tuin. Je helpt ook mee voorkomen dat riolen overstromen bij hevige regenval. Kijk bij Milieu Centraal om te zien hoe je een regenpijp afkoppelt.

Voor je een regenpijp doorzaagt (afkoppelt), bereken je eerst hoeveel m2 dakoppervlak je afkoppelt. Per m2 dakoppervlak kun je bij ons subsidie aanvragen. 

Vraag de afkoppelsubsidie aan

Tip 3: maak een regenwatervijver of wadi

Met een wadi of regenwatervijver sla je op een mooie en slimme manier regenwater op in je tuin. Bij een (hevige) regenbui verdwijnt dan niet al het water meteen in het riool. Maar zakt het langzaam weg in de grond en verdampt. Dat is goed voor het grondwaterpeil, planten en dieren. Ook zorgt het voor verkoeling in je tuin. Bekijk handige informatie over het aanleggen van een wadi. Leg je een regenwatervijver of wadi aan én koppel je een dak af van de regenpijp en het riool? Dan komt je in aanmerking voor een subsidie.

Tip 4: maak een groen dak

Een groen dak verbetert de luchtkwaliteit, dempt straatgeluid, isoleert en verkoelt, houdt regenwater vast en is onderhoudsvriendelijk. begroeid met kruiden, grassen en/of (vet)planten. Ook levert een groen dak voedsel voor vlinders, bijen en vogels. Bekijk of jouw dak geschikt is en van welke subsidies je gebruik kunt maken.

Tip 5: maak een geveltuin

Heb je voor je huis of in de straat weinig ruimte voor groen? Met een gevel- of siertuin, plantenbakken, bloempiramides of hanging baskets kleur je de straat. Bekijk hoe het werkt.

Tip 6: maak een waterdoorlatende ondergrond

In een tuin met klinkers of tegels stroomt regenwater weg naar het riool. Dat is jammer, want een zonneterras of oprit kun je ook op een groene(re) manier (laten) aanleggen. Regen kan dan makkelijk wegzakken in de bodem. Zo wordt het grondwater aangevuld, droogt je tuin minder snel uit en help je mee om bij heftige regenbuien wateroverlast op straat en in je tuin te voorkomenDenk bijvoorbeeld aan:

  • houtsnippers of cacaodoppen;
  • grind, split, lavasteen en schelpen;
  • grasbetonstenen; 
  • open bestrating met brede voeg.

Tip 7: bewaar regenwater onder de grond

Een infiltratiekrat, een grindkoffer of grindstrook helpen bij hevige regenval om wateroverlast te voorkomen en om het grondwaterniveau op peil te houden. Ook droogt je tuin in droge periodes minder snel uit. Dat scheelt weer in de gevoelstemperatuur en je waterrekening.   

Een krat, koffer of strook krijgt zijn water via een afgekoppelde regenpijp (zie tip 1). Je kunt het ook eerst opslaan in een regenton en die laten overlopen richting infiltratiekratten of grindkoffer. Bekijk een stappenplan voor de aanleg van infiltratiekratten. 

Tip 8: ontvang gratis advies van een regenwaterambassadeur 

Wil je regenwaterafvoer afkoppelen, een wadi aanleggen of je dak vergroenen? En heb je behoefte aan advies? De gratis Deventer regenwaterambassadeurs helpen je graag. Een regenwaterambassadeur komt bij je langs en geeft advies. De ambassadeur deelt ervaringen en laat zien hoe je een en ander kunt aanpakken. 

Subsidies

Je huis isoleren, regenwater afkoppelen of aan de slag met meer groen in je tuin. Dan wil je natuurlijk weten of daar een subsidie voor beschikbaar is.

Naar subsidies